Kužma varuje, že na Slovensko tohto roku z eurofondov nepríde ani euro

11.06.2007 Prešov

Prešov 11. júna (TASR) – Ani euro nepríde tento rok z fondov Európskej únie, ktoré sú určené pre Slovensko.
Na túto hrozbu upozornil na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove poslanec Národnej rady SR Štefan Kužma (SDKÚ – DS). Najväčší dopad to bude mať na menej rozvinuté kraje v SR – Prešovský a Košický a znižovanie medziregionálnych rozdielov sa opäť oddiali.
Príčinu stavu vidí Kužma v tom, že rokovania medzi vládou SR a Bruselom o Strategickom referenčnom rámci na roky 2007 až 2013 stále prebiehajú, pretože návrh rámca vláda Roberta Fica otvorila, čím vznikol sklz v jeho definitívnom odsúhlasení. Druhá Dzurindova vláda, v ktorej bol Kužma štátnym tajomníkom Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, návrh rámca pripravila v máji 2006. Kužma dodal, že Ficova vláda, ktorá hovorí o svojom zámere budovať sociálny štát, nevie efektívne využívať prostriedky na zlepšenie sociálnych pomerov občanov SR.
František Chovanec, od februára 2007 bývalý pracovník sekcie riadenia Európskeho sociálneho fondu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR k tomu dodal, že rezortu hrozí reálny prepad stoviek miliónov korún nevyčerpaných z tohto fondu. Podľa neho je to preto, lebo na ministerstve začali pracovať noví ľudia, ktorí nemajú ešte dostatok skúseností. Kým on tam pracoval, venovalo sa tejto agende 15 ľudí, teraz prijali nových 33 osôb.
 

Vyberte región